7. 8. 2024

Passerinvest Group zmírňuje přehřívání Prahy. Modrozelenou infrastrukturu na pražské Brumlovce buduje už více než 20 let

S postupující klimatickou změnou se města snaží hledat způsoby, jak eliminovat přehřívání městských ploch a vytváření tepelných ostrovů. Usilují o zachování příjemného životního prostředí pro obyvatele i veškerou faunu a flóru i v místech s hustou zástavbou, resp. se ho snaží ještě více zkultivovat. Jednou z cest je budování modrozelené infrastruktury. Tu na pražské Brumlovce dlouhodobě rozvíjí společnost Passerinvest Group. Své projekty rozšiřuje například o střešní zahrady, systémy pro zadržování dešťové vody umožňující její zasakování nebo využití jako zálivky, buduje veřejný prostor včetně rozsáhlé zeleně a řady víceúčelových vodních prvků.  Passerinvest Group věří, že opatření, která na Brumlovce realizuje za účelem zmírnění přehřívání města a budov a současně také pro podporu biodiverzity, mohou být inspirací pro představitelé měst i pro ostatní projektanty a investory.

Dlouhodobá udržitelnost lokality je pro Passerinvest Group prioritou a je jedním ze základních pilířů firemní ESG strategie. Modrozelená infrastruktura je nedílnou součástí projektů na Brumlovce a je jí věnována velká pozornost při vlastním návrhu budovy a stejně tak i v rámci následné správy a provozu všech budov v koncepci celé lokality. Souběžně se tak při rozvoji Brumlovky implementují systémy na zadržování dešťové vody v místě spadu a její využití v prostoru prostřednictvím různorodých opatření. Těmi jsou například zelené střechy, akumulační nádrže pro záchyt dešťové vody, dlážděné komunikace a silnice umožňující zasakování dešťové vody, zeleň v parteru, poldry či průlehy v terénu.

První střešní zahrada v areálu Brumlovky vznikla v počátcích budování Brumlovky, a to na budově Alpha v roce 2003.  Byli jsme tehdy průkopníky, kteří začali zelené střechy na administrativních budovách zakládat. Podobné koncepce u nás tehdy ještě nebyly vůbec obvyklé,říká Martin Unger, technický ředitel & ESG společnosti Passerinvest Group a dále dodává: „Náš původní cíl vytvořit příjemné prostředí pro nájemce postupně přerostl v hodnotový a koncepční záměr. Modrozelená infrastruktura totiž představuje důležité adaptační opatření, které dokáže v hustě zastavěném prostředí snižovat teplotu a předcházet tak vzniku tepelných ostrovů. Její budování je dnes pro nás prioritou u všech současných i plánovaných projektů. Vzhledem ke zmiňovaným přínosům bychom si přáli, aby tato naše činnost byla inspirací pro město, samosprávu, projektanty i další investory.“

Správně udržovaná modrozelená infrastruktura na Brumlovce má mnohé přínosy jednak pro místní mikroklima a životaschopnost životního prostředí, tak pro celou lokalitu. Jejím významným benefitem je zkvalitnění veřejného prostoru, což oceňují především nájemci Brumlovky. V kritických letních měsících zde dokáže snižovat teplotu až o 10-15 °C. Vegetace na zelených střechách, kterou tvoří jak vysoká zeleň, tak nižší listnaté keře, trvalky a traviny, totiž spolu s přebytkem vody shromažďovaným v akumulačních nádržích zvlhčuje ovzduší. Voda z nádrží je zároveň využívána na zálivku další zeleně, která jako celek zase následně hraje důležitou roli v podpoře rozvoje biodiverzity a vytváří přirozené útočiště pro široké spektrum živočichů. Za rozvoj modrozelené infrastruktury získala Budova B na Brumlovce také ocenění v soutěži zelená střecha roku.

Více informací a fotografie v tiskové kvalitě Vám poskytne

Kristýna Samková

Head of PR and Marketing department

Kamila Žitňáková

Crest Communications a.s.

PASSERINVEST GROUP, a. s.

Passerinvest Group (dále Passerinvest) je ryze český stavitel a investor. Společnost byla založena Radimem Passerem již v roce 1991 a od té doby získala řadu zkušeností s výstavbou administrativních a komerčních budov, rezidenčních objektů i občanské vybavenosti.
Passerinvest je jako odpovědný urbanistický developer od roku 1998 spojován převážně s Brumlovkou (BB Centrum) v Praze 4, která je jedním z největších a nejúspěšnějších urbanistických projektů nejen v České republice, ale v celé Evropě. Dalším významným projektem v portfoliu společnosti jsou Nové Roztyly, konkrétně brownfield bývalých jatek areálu Interlov, kde by v budoucnosti mělo vzniknout místo s příjemným bydlením s velkým parkem, doplněné o služby široké veřejnosti a administrativní funkci. Principy městské výstavby a dlouhodobě udržitelný rozvoj Prahy i České republiky jsou součástí vize společnosti Passerinvest, která si díky svému odpovědnému přístupu vybudovala velmi dobré jméno jak na domácí, tak na mezinárodní úrovni. Zásluhu na tom má nejenom kvalita realizovaných projektů a vysoká úroveň poskytovaných služeb, ale i smysl pro fair-play, zákaznický přístup a také zodpovědnost vůči společnosti i životnímu prostředí.